Column Caroline van der Hek: En hoe nu verder?

In Veine 15 heeft Caroline van der Hek verteld over wat zij doet en tegenkomt bij haar bedrijf CliëntondersteuningPLUS. Vanaf Veine 16 schrijft zij hier een column over.

Een aantal maanden geleden werd ik gebeld door de maatschappelijk werker van een mytylschool. Zij hadden hulp nodig bij een van hun leerlingen: Adam een jongen van zeven jaar met een verstandelijke en lichamelijke beperking, die samen met zijn vader woont. Vader was een week geleden van de trap gevallen, waarbij hij een complexe beenbreuk opgelopen had. Bij nader onderzoek bleek de reden van het telefoontje niet alleen de val te zijn, maar ook een ongeneeslijke ziekte bij de vader. Er stonden hem een operatie, langdurige revalidatie en een chemokuur te wachten. De tante van Adam was al een week bij de jongen in huis, maar kon de zware zorg, met name in de nachten, naast haar eigen gezin niet langer aan. Er moest zo spoedig mogelijk een andere oplossing komen. De grootste zorg van de vader was om een plek voor Adam te vinden waar hij zich gelukkig zou voelen. Zowel voor de korte als de lange termijn.
Ik kwam direct in actie. Op basis van de gesprekken met de vader en de tante van Adam had ik me een beeld gevormd wat de voorwaarden waren voor een plek waar Adam zich thuis zou voelen, en wat hij nodig had in verband met zijn complexe, somatische zorg. We hadden geluk: na twee dagen verhuisde Adam naar Expert Care. Vanaf dag één ging het goed met hem op deze nieuwe plek.

Dit is een goede tijdelijke oplossing gebleken, maar voor de langere termijn, mede vanwege de hoge kosten, niet haalbaar.

Nu staan we voor de uitdaging om ook hiervoor de goede oplossing te vinden. Twee van mijn cliëntondersteuners begeleiden vader nu bij de te nemen beslissingen. Eén voor de ‘harde’ kant: uitbreiding budget, contacten zorgkantoor, bewindvoering en mentorschap, vervoer naar school, regelen van de zorg na Expert Care en dergelijke. Deze dame is niet alleen een ervaringsdeskundige wat betreft zorg voor een ZEMB-kind, maar heeft ook diepgaande kennis van de relevante wet- en regelgeving.
Een ander teamlid voor de ‘zachte’ kant: het gesprek met vader. Is het realistisch te denken dat Adam weer terug naar huis kan, is een combinatie van vier dagen thuis en drie dagen logeren per week een optie, wat is er nodig in de thuissituatie? Of moeten we toch denken aan een permanente woonplek voor Adam? Zij heeft uitgebreide kennis op gebied van inclusie, specifiek in de situatie met kinderen.
Samen zullen zij de stem van Adam zijn bij het regelen van de zorg in de toekomst.

Geef een reactie