De nieuwe column van Renée Ruisch

Voor 1 mei belastingaangifte

Dat geld uitgeven een makkie is, geldt denk ik voor de meesten die een gezin hebben. Als je op school niet extra moet betalen, zijn ze uit hun kleding gegroeid en dan de kosten voor al die sportclubjes. Soms denk ik wel eens, waar blijft ons geld. Het gaat nog harder als je een kind met een beperking hebt. Gelukkig worden veel zaken vergoed, maar er blijven altijd nog veel dingen over die je wel zelf moet betalen. Alle ritjes naar de ziekenhuizen, bijdragen aan medicatie, die ene therapie die goed werkt, maar niet wordt vergoed en de vakantieadresjes die steeds erg duur zijn omdat kamperen niet meer lukt. Ik hoef het ongetwijfeld niet voor jullie in te vullen…

Leuker kunnen we het niet maken!
De maand april is wel de maand om bij alle kosten even stil te staan. Immers, voor 1 mei moet je aangifte doen en veel kosten die je maakt voor een chronisch aandoening zijn aftrekbaar. Daardoor betaal je uiteindelijk minder belasting en krijg je een deel van de kosten die je maakt terug. Ook als je geen belasting betaalt, kan een aangifte inkomstenbelasting interessant zijn. Sommige ouders hebben recht op een teruggave uit de Regeling tegemoetkoming specifieke zorgkosten.
De belastingdienst roept het al jaren: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. En eerlijk is eerlijk, dat doet ze ook. Je persoonsgegevens en de gegevens over inkomen en vermogen zijn alvast ingevuld in het aangifteformulier dat je zelf af kunt maken. Let dit jaar vooral extra op bij het deel zorgkosten. Daar kun je alle kosten die je hebt gemaakt voor jouw kind met een beperking opvoeren. Er wordt daar al een drempelbedrag aangegeven op basis van jouw of jullie inkomen. Alle kosten erboven zijn aftrekbaar, dat wil zeggen, de meeste kosten. Daar zijn verschillende regels voor. Zo zijn zorgpremies en eigen risico niet aftrekbaar. Ook kosten die al vergoed zijn of kunnen worden vanuit de basisverzekering zijn niet aftrekbaar.
Gelukkig zijn de meeste kosten wel aftrekbaar. Denk eraan dat natuurlijk ook de zorgkosten die je voor de andere kinderen, jezelf of je partner hebt gemaakt opgevoerd kunnen worden. Welke kosten je hebt gemaakt, is vooral een kwestie van goed terugdenken. Ik pak altijd mijn agenda en blader dan terug. En onderstaande checklist kan je misschien ook helpen:
• De kosten bij de drogist zoals bijvoorbeeld van paracetamol.
• Gereden kilometers (reiskosten) naar artsen, therapeuten enzovoort.
• Therapiekosten.
• Extra kosten voor medicatie, diëten, tandartskosten.
• Kosten voor hulpmiddelen. Denk daarbij ook aan een bril, gehoorapparaatjes en dergelijke
• Hulp in huishouding en zorg mits je daarvoor geen PGB hebt
• Hotelovernachting bij bijvoorbeeld een therapie.
Het belangrijkste advies is vooral: denk aan alles en schrijf alles gewoon op!

Regeling tegemoetkoming specifieke zorgkosten
Je inkomen kan zo laag zijn dat je niet of nauwelijks belasting hoeft te betalen. Ook in dat geval kun je belastinggeld terugkrijgen. Dat is geregeld in het Besluit tegemoetkoming specifieke zorgkosten. Deze tegemoetkoming geldt alleen voor de zorgkosten en niet voor andere persoonsgebonden aftrekposten. Als je zorgkosten hebt opgevoerd bij jouw belastingaangifte en je voldoet aan de voorwaarden voor deze tegemoetkoming, dan krijg je vanzelf bericht van de Belastingdienst.

Renée is 49, getrouwd en moeder van 3 meiden van 16,14 en 8 jaar. Samen met hond Japie vormen ze een druk gezinnetje. Als zelfstandig communicatieadviseur kan zij de rollen van zakenvrouw, echtgenoot en moeder flexibel mixen. Niks is saai is het motto en dat blijkt wel uit de diverse dingen die ze erbij doet. Radio maken, een cultureel festival organiseren, een woon- en logeerhuis voor MCG jongeren opzetten en met heel veel plezier de redactie van Veine. Kortom; niks is saai!

  

Geef een reactie